Wat is een Range Extender voor elektrische auto’s ?

Een range extender (letterlijk: rijbereik uitbreider) is in de automobielindustrie een systeem waarmee het rijbereik van een elektrische auto kan uitgebereid worden.

Hedendaagse batterijen zijn niet krachtig genoeg om elektrische auto’s een algemeen aanvaardbaar rijbereik te geven. Een typische elektro auto geraakt tegenwoordig 100 tot 200 km ver op één laadbeurt (Fabrikanten zoals Tesla Motors slagen er in om een rijbereik van 500 km aan te bieden door een groot batterijpakket in de auto te lepelen maar dit gaat ten koste van het gewicht en het budget).

Om dit kort rijbereik te verbeteren werd de range extender ontwikkeld. Dit is meestal een kleine 3- of 4-cilinder verbrandingsmotor maar de range extender kan ook andere vormen aannemen, zoals bijvoorbeeld een waterstof-brandstofcel. De meest gebruikte hedendaagse range extenders worden in de wagen ingebouwd maar er zijn ook systemen die als aanhangwagen kunnen gebruikt worden.

Elektrische auto’s die voorzien zijn van een range extender worden typisch extended range electric vehicles (EREV) genoemd.

Ingebouwde range extender

Alle fabrikanten kiezen er momenteel voor om de range extender in te bouwen in de auto. Bekende voorbeelden zijn de Fisker Karma, de Chevrolet Volt en de BMW i3. In de Karma wordt een 2-liter 4-cilinder turbobenzinemotor gebruikt om het elektrische rijbereik van 51 km uit te breiden. In de Chevrolet Volt wordt een 1,4-liter 4-cilinder benzinemotor gebruikt en in de BMW i3 wordt optioneel een meer bescheiden 647cc 2-cilinder benzinemotor aangeboden om het rijbereik te vergroten.

Fisker Karma met Range Extender

De Fisker Karma is voorzien van een 2 liter range extender

Een andere EREV is de Opel Ampera die z’n genen deelt met de Chevrolet Volt.

Range extender als aanhangwagen

Een baanbrekend concept is de range extender als aanhangwagen die je dus kan meenemen wanneer het nodig is. Het idee is dat je niet alle dagen een 200+ km rijbereik nodig hebt en wanneer je toch in die situatie verkeert kan je een kleine generator achter je wagen hangen.

Range Extender

De EP Tender die dienst doet als Range Extender achter de Renault ZOE

Het concept werd onder andere uitgewerkt door Jean-Baptiste Segard die recent met de EP Tender op de markt kwam. De EP Tender is een 600cc benzinemotor op een kleine aanhangwagen die dienst doet als generator wanneer de batterij van je elektrische auto leeg is. Om de EP Tender aan te sluiten aan je elektrische wagen zijn er mogelijks enkele aanpassingen nodig.

Volgens de ontwerper is het niet zozeer de bedoeling om deze aanhangwagen te kopen maar wel om hem te huren wanneer je bijvoorbeeld een verre (vakantie-)trip plant naar het zuiden van Frankrijk.

Dit concept zal naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst aan populariteit winnen en door meer partijen aangeboden worden.