Elektrische bestelauto’s

Hieronder geven we een overzicht van elektrische bestelauto’s die momenteel te koop zijn in Nederland.

FotoNaamRijbereik [km]Prijs
Excl. BTW
Nissan e-NV20017020.490€
+ accuhuur
Renault Kangoo ZE17020.195€
+ accuhuur
Renault Twizy Cargo1206.603€
+ accuhuur

Over elektrische bestelauto’s

Sinds Renault in 2011 de elektrische Kangoo ZE introduceerde beginnen elektrische bestelauto’s stilaan in het straatbeeld te verschijnen. Het aanbod van de grote automerken is momenteel echter beperkt. Naast de Kangoo ZE kan je immers enkel bij Renault aankloppen voor de e-NV200. In Nederland kan je er echter ook voor kiezen om een omgebouwde bestelwagen te kopen. Het bedrijf Innimo BV bijvoorbeeld biedt omgebouwde elektrische bestelauto’s aan van het Turkse bedrijf BD Otomotiv AS. BD Otomotiv bouwt standaard Renault en Fiat bestelauto’s om tot elektrische exemplaren.

Een typische elektrische bestelwagen heeft een rijbereik van 150 tot 200 km en een topsnelheid van 120 km/u. Door de eerder beperkte actieradius zijn ze vooral geschikt voor activiteiten in stedelijke gebieden waarbij vele korte afstanden gedaan worden. In de meeste Nederlandse steden zijn voldoende laadpalen voorradig om de bestelwagen regelmatig bij te laden.

Voordelen van een elektrische bestelwagen

1. Lagere kost per km

Elektrische bestelwagens verbruiken minder euro’s aan elektriciteit per 100 km dan hun diesel aangedreven rivalen. Afhankelijk van het specifieke verbruik, de rijstijl en de kost per kWh kost het slechts 1€ tot 3€ per 100 km aan elektriciteit om met een elektrische bestelauto te rijden.

2. Minder onderhoud

EV’s vergen, bij afwezigheid van een verbrandingsmotor, veel minder onderhoud dan diesel of benzine aangedreven voertuigen. Hierdoor kan je als bedrijf aanzienlijk besparen op deze vaste kosten.

3. Groen imago

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en dat kan je als bedrijf natuurlijk in de verf zetten naar je klanten toe.

4. Subsidies

De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden. Zo kunnen 100% elektrische auto’s genieten van 4% bijtelling. Verder kan je als vennootschap gebruik maken van de 36% MIA-aftrek voor 100% elektrische auto’s. Daarbovenop bieden verschillende steden en gemeenten extra subsidies.